Blog > Komentarze do wpisu

BROKUŁY.

BROKUŁY

- odmiana kapusty szparagowej, jednoroczna roślina uprawna z rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej pochodząca z Cypru. Brokuły uprawiali również starożytni Rzymianie i Grecy. Uprawia się je w południowej Kalifornii, Anglii, Francji, Hiszpanii, we Włoszech i prawie od XVII wieku w naszym kraju Polsce. Do brokułów zalicza się: brokuł zwyczajny, brokuł włoski, kapusta szparagowa.

Brokuły są smacznymi warzywami o długiej jadalnej mięsistej łodydze, na której tworzy się jadalny baldachogroniasty kwiatostan. Ciemnozielonego lub fioletowo - zielonego koloru, o średnicy od 8 - 15 cm, i falistej powierzchni zwanej różą.

Brokuły uznawane są za najzdrowsze warzywa świata, zawierają mnóstwo niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B3 ( PP ), B5 kwas pantotenowy, B6, B9 kwas foliowy, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, magnez, chrom, siarka, miedz, selen. Mnóstwo błonnika pokarmowego, białko, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, kwasy tłuszczowe omega-3 omega-6, tłuszcze, węglowodany i wiele innych czynnych biologicznie składników. 

Brokuły są niskokaloryczne 100 g to tylko 36 kcal. Zalecane są w dietach odchudzających, możemy spożywać je bez obawy, gdyż pomagają spalać nagromadzoną i odłożoną tkankę tłuszczową.

Spożywanie brokułów zaleca się osobom chorym na serce, w chorobach wynikających z niedoboru wapnia, walczącym z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą typu I i II, anemią, artretyzmem, chorym na Alzheimera.

Brokuły zawierają wiele aktywnych składników przeciwdziałających nowotworom. Dzięki dużej zawartości sulforfanu i innych dobroczynnych związków, plasują się na pierwszym miejscu wśród warzyw, przydatnych w zwalczaniu i profilaktyce chorób nowotworowych. Potwierdzono naukowo, że związki zawarte w brokułach, zwalczają i usuwają rakotwórcze komórki w nowotworach: jelita grubego, żołądka, przełyku, płuc, tchawicy, krtani, jamy ustnej, piersi i sutków, szyjki macicy, prostaty, skóry i oczu. Wspomagają pacjentów w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.

Brokuły są źródłem młodości, odmładzają nasz układ odpornościowy, zapobiegając chorobom starości i zwalczając wolne rodniki. Szukając sposobu na zachowanie wiecznej młodości, spożywać brokuły powinny kobiety w każdym wieku jak i przyszłe mamy. Brokuły zapobiegają depresji, chronią przed rakiem piersi, szyjki macicy, jajników, działają moczopędnie, poprawiają samopoczucie w zespole napięcia przedmiesiączkowego, usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Zapobiegają anemii u dzieci i kobiet ciężarnych. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu, dostarczają niezbędnego kwasu foliowego, witamin, chronią DNA płodu. Zaleca się spożywanie młodzieży w okresie dojrzewania, w uciążliwych chorobach skórnych, w zwalczaniu trądziku, hamują rozwój wirusa opryszczki. Kobietom w okresie menopauzy, chronią kości przed osteoporozą, poprawiają wzrok, wzmacniają włosy i paznokcie, zwalczają zaparcia, ułatwiają gojenie ran i zadrapań. Wspomagają kuracje odchudzające, zmniejszając chęć na spożywanie słodyczy. Również panowie nie powinni gardzić brokułami, ze względu na niską kaloryczność, są cenionym warzywem kulturystów, łagodzą skutki przetrenowania, wzmacniając stawy i mięśnie.

Zalety brokułów służą każdemu z nas, więc powinny one jak najczęściej gościć i królować na naszych stołach. Aby wydobyć w pełni z brokułów ich drogocenne dla zdrowia właściwości, powinniśmy przede wszystkim spożywać je na surowo, lub gotować  na parze, tradycyjne gotowanie zmniejsza ilość leczniczych substancji. Przeważnie jednak tradycyjną metodą jest gotowanie, które powinno odbywać się w lekko osolonej, wrzącej wodzie nie dłużej jednak niż 5 do 7 minut.

Z brokułów możemy tworzyć szeroki wachlarz kulinarnych wariacji, również takich, którymi zajadać będą się dzieci. Możemy przyrządzać wyśmienite zupy, kremy, sałatki, dipy, sosy, zapiekanki. Zapiekać w lasagne, smażyć w cieście, podawać z makaronem, posypany bułką tartą lub sosem beszamelowym. Zjadać na surowo maczając w majonezie, śmietanie, jogurcie. Łączyć z mięsem i drobiem, wykorzystać do ozdabiania sałatek.

Brokuły w naszym kraju są coraz częściej docenianym warzywem, dostępnym w supermarketach prawie przez cały rok, w formie świeżej lub mrożonej. Naprawdę dla naszego własnego zdrowia i jego bezcennych właściwości, warto włączyć je do naszego codziennego menu.


 

czwartek, 26 lipca 2012, pustynnykwiat

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/07/31 15:42:00
Uwielbiam brokuły i kalafiory, najlepsze warzywa do zupy :)