Blog > Komentarze do wpisu

POMARAŃCZA.

POMARAŃCZA

- owoc o pomarańczowej skórce i włóknistym słodkawo kwaśnym miąższu z rodziny cytrusów pochodzący z Chin i wschodniej Azji. Sprowadzony do Europy i uprawiany prawie w 100 krajach świata. Największymi producentami pomarańczy jest Hiszpania, Włochy, Brazylia, USA, Chiny.
Nazwą pomarańcza określa się kilka gatunków roślin: pomarańcza bergamota, pomarańcza chińska, pomarańcza gorzka, pomarańcza limeta, pomarańcza olbrzymia – pomelo.

Pomarańcze są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, dobrym źródłem beta karotenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, olejków eterycznych.

Pomarańcza jest nie tylko smacznym owocem, ale posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Wysoce jest ceniona w medycynie ludowej, stosowana w aromaterapii. Właściwości lecznicze posiada nie tylko owoc pomarańczy, ale skórka, liście, kwiaty oraz nasiona. Już starożytni Rzymianie wodę pomarańczową stosowali w niestrawnościach żołądkowych i w leczeniu tzw. kaca. Medycy Chińscy pomarańczową suszoną skórką leczyli choroby psychiczne, anoreksję, przeziębienia, kaszel. Wyciąg z kwiatów służył jako środek przeciwpotny i przeciwkrwotoczny. Produkowany z kwiatów gorzkiej pomarańczy olejek neroli ma działanie uspakajające, antydepresyjne, stosowany jest w leczeniu stresu i stanów lękowych.

Spożywanie pomarańczy normalizuje ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, przyśpiesza procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wspomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych, kaszlu, grypy, gorączki, osteoporozy, zwalcza wzdęcia i zaparcia, przeciwdziała szkorbutowi.

Zawarta w pomarańczy witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, blokuje powstawanie komórek rakowych i zapobiega chorobom nowotworowym, łagodzi uczulenia, przyswaja żelazo, chroni przed chorobami sercowo - naczyniowymi, wzmacnia odporność organizmu, zawiera związki działające bakteriobójczo i anty - wirusowo. Pomarańcza jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego prace jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, zapobiega otyłości spowalnia przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, obniża poziom cholesterolu i glukozy w krwi.

Również biała skórka, którą powinniśmy zjadać razem z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie. Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych. W czasie zmęczenia, stresu, nagłego ataku grypy, poleca się zastosowanie koktajlu z wyciśniętego soku z 2 pomarańczy, wymieszanego z 3 łyżeczkami drożdży piwnych. Tak przygotowany jest niesamowitą bombą zawierającą tyle witaminy B1, co 40 kromek razowego chleba.

Pomarańcze to nie tylko smaczne owoce o właściwościach leczniczych, ale i pielęgnacyjnych. Kosmetyka wykorzystuje ich właściwości odmładzające, odświeżające, odżywiające skórę mieszaną i nawilżające skórę suchą. Stosuje się do produkcji różnego rodzajów maseczek, kremów, lotionów, mydeł, szamponów, do wyrobów perfumeryjnych, a wytwarzane olejki eteryczne o właściwościach odprężających stosuje w aromaterapii.

Możemy domowym sposobem wykonać proste maseczki dla upiększenia swojej urody.

Maseczka dla cery suchej: łyżkę soku z pomarańczy, wymieszać z surowym żółtkiem, nałożyć na twarz i szyję. Po 30 minutach spłukać letnią wodą.

Maseczka dla cery normalnej: z połowy pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać dokładnie z łyżką mąki stołowej i 1/4 szklanki mleka. Nałóż na twarz i szyję na 30 minut, potem spłucz letnią wodą.

Tonik do cery zwiotczałej z rozszerzonymi porami: dobrze opłukaną skórkę pomarańczy pokroić na małe kawałki, włożyć do słoiczka i zalać winnym octem, aby przykrył skórki. Zamknąć, odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1, tak przygotowany tonik ma działanie ściągające, oczyszczające i stymulujące skórę.

Pomarańcze najczęściej spożywamy na surowo, jednak w kulinariach ma ona szersze zastosowanie. Przygotowujemy z nich soki, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki. Stosujemy jako dodatek do sałatek, deserów, lodów, ciast, drinków, mięs i drobiu. Do wytwarzania win, likierów, nalewek. Również skórkę pomarańczy wykorzystujemy jako przyprawę, suszymy, gotujemy, kandyzujemy i tak przygotowana skórka jest rewelacyjnym, aromatycznym dodatkiem do ciast, deserów nadając im wonny aromat.

Spożywając pomarańczę wzbogacamy nasz organizm o bezcenne wartości odżywcze, witaminy, minerały. Szczególnie pomocne w okresie zimowym, kiedy brak już sezonowych świeżych owoców. Jednak powinniśmy pamiętać o myciu owoców w gorącej wodzie, gdyż pokrywający je wosk może zawierać bakteriobójcze preparaty. Również nie powinniśmy spożywać, ani wyciskać soku z nadgniłych pomarańczy, gdyż mimo że grzyby i bakterie tworzą małą plameczkę z pewnością zainfekowany jest cały owoc.

 
środa, 23 maja 2012, pustynnykwiat

TrackBack
TrackBack URL wpisu: