Blog > Komentarze do wpisu

MORELE.

MORELE

- owoce rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, od ponad 4000 lat występującej w stanie dzikim w Chinach i Azji. Obecnie roślina uprawna w Chinach, USA, Grecji, we Włoszech, Francji, Armenii, Turcji, Polsce w innych krajach.

Morele to zdrowe i smaczne owoce bogate w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, PP, błonnik, białka, tłuszcze, składniki mineralne: sód, potas- regulujący ciśnienie krwi i pracę nerek, magnez, wapń, fosfor, jod, żelazo. Latem kuszą pachnącą słoneczną skórką, zimą mięsistym wnętrzem i słodkim miąższem. Możemy spożywać je na surowo, 100 g świeżych moreli to tylko 47 kcal lub zajadać się suszonymi bardziej kalorycznymi owocami, których 100g to 284 kcal z większą zawartością beta- karotenu.

Zachwycamy się ich walorami smakowymi jednak oprócz nich morele posiadają również właściwości lecznicze. Zapobiegają nowotworom, chorobom krążenia, obniżają ciśnienie krwi, osteoporozę. Przywracają równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie, poprawiają kondycję naszych oczu. Aby dostarczyć organizmowi doskonałego przeciwutleniacza beta-karotenu wystarczy zjadać 3 morele dziennie, co spowolni procesy starzenia i pozwoli uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Nasza cera rozpromienieje i długo zachowa młodość. Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii, wspomagają tworzenie czerwonych krwinek.

Największym producentem suszonych moreli jest Turcja, inne państwa to Iran, Hiszpania, Pakistan i USA. Już starożytna medycyna doceniała cenne właściwości suszonych moreli i stosowała je jako środek poprawiający, ujędrniający, nadający miękkości i gładkości skórze. Suszone morele zachowują wszystkie swoje cenne i wartościowe składniki bogate w pierwiastki, witaminy i błonnik. Odbudowują one zniszczone włókna kolagenowe, odblokowują kanały łojowe, zapobiegają starzeniu skóry, przynoszą dobre efekty w walce z trądzikiem młodzieńczym.

Naukowcy zajmujący się badaniem moreli odkryli w pestkach moreli Amigdalinę czyli witaminę B17, która ma ogromne znaczenie w leczeniu wszelkiego rodzaju nowotworów, co okazało się największym odkryciem ostatnich czasów. Spożywanie zarówno świeżych jak i suszonych owoców zaleca się palaczom.

Jak większość owoców morele także znalazły zastosowanie w kosmetologi, w produkcji szamponów, balsamów, kremów, mleczek, toników, różnego rodzaju maseczek, peelingów, olejków do ciała, perfum. Domowym sposobem również można sobie przygotować upiększające morelowe maseczki:

- Maseczka do cery suchej: 2 dojrzałe morele zmiksować lub utrzeć na tarce, do powstałej papki dodać łyżeczkę oliwy, 3 łyżeczki mleka, zawartość 1 kapsułki witaminy E. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki nanieść na twarz, szyję i dekolt. Po 20 minutach zmyć letnią wodą.

- Maseczka nawilżająca: 2 morele i pół banana rozgnieść, dodać 1 żółtko i łyżkę miodu. Nałożyć na twarz i dekolt, po 15 minutach zmyć letnią wodą.

- Maseczka intensywnie odżywiająca: 2 morele rozgnieć, dodaj łyżkę oliwy wymieszaj, nałóż na twarz na 15 minut, po czym zmyj letnią wodą.

- Maseczka regenerująca: 2 morele zmiksuj lub rozgnieć, dodaj 2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę miodu. Nałóż na twarz, szyję, dekolt, po 15 minutach zmyj letnią wodą.

W kulinariach też znalazły zastosowanie, używamy ich do przepysznych deserów, ciast, knedli, pierogów. Przygotowujemy z nich soki, kompoty, konfitury, dżemy, musy, galaretki. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, przyrządzamy nalewki lub wyśmienity morelowy likier.


piątek, 04 maja 2012, pustynnykwiat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/05/09 17:14:01
Witam Panią,
W związku z planowaną realizacją nowego, codziennego programu poradnikowego,
mam dla Pani, myślę, że ciekawą propozycję - czy miałaby Pani ochotę
wziąć udział w tym przedsięwzięciu?
W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji drogą mailową
borkowskaprix@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie