Blog > Komentarze do wpisu

MANDARYNKI.

MANDARYNKI

 - słodkie owoce wieloletniej rośliny z rodziny rutowatych, pochodząca z Azji Południowej. Do Europy mandarynki dotarły z Chin dopiero w XIX wieku. Uprawia się je w wielu krajach, a największe plantacje są w Brazylii, Japonii, USA , Australii, Azji i krajach śródziemnomorskich.

Mówi się ze mandarynki to młodsze siostry pomarańczy, są lekko spłaszczone, kuliste o pomarańczowej skórce i takim samym miąższu, podzielnym na segmenty z pestkami lub bez. Wyróżniamy kilka odmian mandarynki:

Klementynka - bardzo popularna to skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, ma gładką, błyszczącą przylegającą do miąższu skórkę i zawiera małą ilość pestek.

Satsuma – jest wiele jej odmian, dojrzewa najwcześniej ze wszystkich odmian mandarynek i jest bezpestkowa.

Tangerynka - charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu cienka skórka, miąższ jest czerwony, posiada pestki.

Tangela - skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem, jest bardzo słodka, soczysta z gorzkim posmakiem, łatwo oddzielającą się skórką.

Smaczne, słodkie owoce mandarynki posiadają również pewne właściwości lecznicze i dietetyczne. Mandarynki są niskokaloryczne, 100 gram to tylko 40 kalorii, zawierają w 85% wodę. Znajdziemy w nich witaminy: A, B1, B2, B3 ( PP ), B6, B12, C, D, E, K. Wiele składników mineralnych: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, selen, kwasy foliowy i pantotenowy, błonnik, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

Właściwości lecznicze posiada zarówno owoc, kwiaty i pomarańczowa skórka mandarynki. Naukowcy udowodnili że codzienne jedzenie mandarynek, ma zbawienny wpływ na nasz organizm, zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka wątroby, miażdżycy i cukrzycy typu II, zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL i cukru we krwi, zwalcza otyłość i inne poważne choroby.

Dzięki dużej zawartości kwasów organicznych ( cytrynowy i jabłkowy ), pozbywamy się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynki ze względu na silnie działanie zasadotwórcze, zalecane są osobom cierpiącym na schorzenia dróg moczowych, likwidują również zaparcia. Z przeprowadzonych badań wynika, że spożywanie mandarynek łagodzi dolegliwości przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby.

Ochronne działanie na nasz organizm mają zawarte w mandarynkach karotenoidy. Świeżo wyciśnięty sok łagodzi stany gorączkowe, uporczywy kaszel, bronchit i grzybicę. Znajdujący się w skórce związek salvestrol Q40, przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną niszczącą guza substancję. Cała mandarynka łącznie z skórką łagodzi i zapobiega objawom alergii, oraz problemom związanym z układem pokarmowym jak biegunka, wymioty, czkawka, wrzody, niestrawność, łagodzi wzdęcia i zaparcia.

Mandarynka jest docenionym afrodyzjakiem. Ze skórek mandarynki produkuje się olejek eteryczny, który znalazł zastosowanie w produkcji leków, przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym.

Kwiaty mandarynki świeże jak i suszone wykorzystuje się do przyrządzania leczniczych herbatek o uspokajającym działaniu. Przygotowuje się również wyśmienitą mandarynkową nalewkę. Świeże kwiaty zalewamy 40% alkoholem, macerujemy dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym naczyniu. Stosujemy po 20 kropli na wodę lub cukier dwa razy dziennie.

Mandarynki są wysoko cenione  w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Ze skórki otrzymuje się olejek mandarynkowy, który znalazł zastosowanie w produkcji żeli do ciała, szamponów, kremów, mydeł i perfum. Mandarynka jak i olejek działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, odmładza naszą skórę i poprawia jej koloryt i kondycję. Jest rewelacyjnym środkiem do pielęgnacji cery tłustej. Możemy na rynku nabyć wiele maseczek. Spróbuj i sprawdź wyprodukowane domowym sposobem maseczeki do pielęgnacji cery:

Maseczka MANDARYNKOWA  do każdego rodzaju skóry - sok z jednej mandarynki zmieszaj z surowym żółtkiem, nałóż na twarz na 20 minut, po czym zmyj letnią wodą.


Maseczka MANDARYNKOWA do tłustej cery - Sok z jednej mandarynki dokładnie wymieszaj ze sztywno ubitą pianą z jednego jajka. Nałóż na twarz, po 20 minutach zmyj dokładnie letnią wodą.

 

Maseczka oczyszczająca cerę - rozgnieć 1 lub 2 mandarynki i wymieszaj z łyżką płatków owsianych lub ryżu. Nałóż na twarz na 15 minut, zmyj letnią wodą.

 

Maseczka pielęgnacyjna -  miąższ z 1 mandarynki, zmieszaj z 2 łyżkami śmietany lub jogurtem naturalnym, dodaj kilka kropli cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i nałóż na twarz. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

 

Tonik MANDARYNKOWY przeciw zapalny, zmniejszający pory - drobne obrane skórki z 3 mandarynek zalej przegotowaną wodą i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Codziennie rano i wieczorem przemywaj dokładnie twarz.

 

Mandarynkami  smacznymi i zdrowymi owocami możemy się obecnie cieszyć przez cały rok. Działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom wirusowym, dbają o urodę. Spożywajmy więc je na ZDROWIE.

 

                                                      

niedziela, 22 kwietnia 2012, pustynnykwiat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
biskupek1010
2012/04/25 11:24:01
Mandarynki były zawsze jednym z moich ulubionych owoców. Do tego stopnia, że kiedyś nie wiedząc co kupić dziewczynie kupiłem jej kilka kilogramów i robiliśmy z tego sok :D