Blog > Komentarze do wpisu

MALINY.

 

 

 MALINY

- owoce rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, rosnącej dziko jak i uprawianej niemal na całym świecie. Dziko rosnące maliny spotkać możemy w całej prawie Europie i większej części Azji. W Polsce jest rośliną niezmiernie pospolitą, porasta w zaroślach, łąkach, lasach, na zboczach gór, w dolinach, polanach, parkach i ogrodach. Jest popularną rośliną uprawianą, dumnie wyglądającą z przydomowych ogródków. Maliny kojarzą się nam przeważnie z purpurową barwą, to jednak w związku z różnorodnością gatunków ( ponad 200 rodzajów ), istnieją odmiany białe, żółte, pomarańczowe, a nawet czarne.

Lecznicze zastosowanie mają zarówno owoce jak i liście malin. W liściach maliny występują kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, garbniki, witaminy w tym dużo witaminy C. Powinno się wiosną i latem zbierać młode tegoroczne pędy, bez ogonków i suszyć w przewiewnych, ocienionych miejscach, by później móc korzystać z ich właściwości. Zarówno możemy suszyć kwiaty, liście jak i owoce maliny, które powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Liście maliny mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Wyciągi z liści maliny rozkurczają mięśnie gładkie jelit, naczynia krwionośne, macicę. Pomagają w leczeniu dolegliwości kobiecych, w zaburzeniu miesiączkowania i upławach. Dzięki dużej zawartości garbników, hamują rozwój bakterii jelit, zmniejszając przedłużającą się biegunkę.

Już w starożytności uznawano lecznicze właściwości maliny, uznając ją za cudowną roślinę i przyrządzając z niej lecznicze nektary. Medycyna Tybetańska maliny stosowała w leczeniu różnego rodzaju nerwic, w neurastenii, przewlekłych i ostrych zakażeniach. Również nasza rodzima medycyna ludowa od dawna docenia tą niezwykle wspomagającą nasz organizm roślinę, zalecając maliny w leczeniu niedokrwistości. Stosuje się ją do przyrządzania herbatek i soków napotnych stosowanych w zapaleniu oskrzeli i przeziębieniu, a w połączeniu soku z miodem, leczy astmę.

Owoce maliny zawierają cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo         ( składnik hemoglobiny ), miedz, manganu, magnez, ryboflawiny, niacyny, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne                ( askrobinowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy ), witaminy A, B1, B2, B3, C, K, PP. Dzięki zawartości kwasu elagowego, posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani.

Ostatnio co potwierdzają Polscy lekarze, znalazły zastosowanie w diecie i kuracjach odchudzających, wspomagając odchudzanie organizmu, zwalczając otyłość poprzez zwalczające działanie ketonu izolowanego z malin, obniżającego wagę komórek tłuszczowych, normując metabolizm organizmu. Biorą udział w procesach trawiennych, oczyszczają organizm z toksyn.

Udowodniono antyoksydacyjne właściwości maliny, działające jako wymiatacz wolnych rodników. Występujący w malinach kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe, hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie, posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Już nasze prababcie i babcie sporządzały przepyszny sok malinowy, doskonały środek odżywczy, który podczas jesiennych i zimowych wieczorów rozgrzewał i wzmacniał nasz wyziębiony organizm. Przyrządzały wspaniałe cudownie pachnące przetwory, czy też wyśmienite wina i nalewki.

Napar z owoców malin: 2 łyżki suszonych malin zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przecedzamy i pijemy 2–3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.

Napar z liści malin: 1 łyżkę liści malin zalewamy 1/2 szklanką wrzątku i pod przykryciem odstawiamy do naciągnięcia na 15 minut. Przecedzamy i pijemy po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżytach żołądka i jelit i jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można również stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, jak i do okładów na skórę w razie chorób skóry i oparzeń.

Maliny w zalecanych dawkach nie wywołują niepożądanych objawów, jednak nie wolno używać ich w początkowym okresie ciąży, gdyż mają właściwości pobudzające skurcze macicy.

Maliny mają nie tylko zbawienne działanie na wnętrze naszego organizmu, lecz również na zewnątrz, wpływają na poprawę stanu naszej skóry i nasze samopoczucie. Maliny doskonale nawilżają, wygładzają, ujędrniają, zmiękczają i tonizują naszą skórę, dzięki czemu znalazły zastosowanie w wielu kosmetykach. Regulują wydzielanie sebum, działają antyseptycznie, dzięki zawartości kwasu salicylowego. Naturalnie oczyszczają skórę usuwając martwy naskórek, relaksują, odprężają i poprawiają jej koloryt. Wyciągi z kwiatów, owoców i liści malin stosuje się do pielęgnacji skóry normalnej i przetłuszczającej się, trądzikowej, w wysypkowych chorobach skóry, ranach, oparzeniach i owrzodzeniach.

Na rynku istnieje bardzo wiele produktów, w których maliny znalazły swe zastosowanie do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów. Znajdziemy je w szamponach, mydłach, kremach do twarzy, balsamach, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach, pudrach i perfumach. Możemy również sami domowym sposobem przygotować malinowe kosmetyki do pielęgnacji skóry.

Najprostsza malinowa maseczka: po prostu rozgnieć kilka umytych świeżych owoców i nałóż na twarz i dekolt, omiń jednak okolicę oczu. Po 20-30 minutach zmyj ciepłą wodą.

Maseczka odżywiająca, wygładzająca do każdej cery: 3 łyżeczki soku ze świeżych malin zmieszaj z 4 łyżkami mleka lub naturalnego jogurtu. Nałóż na twarz i trzymaj do jej wyschnięcia, po czym zmyj letnią wodą.

Maseczka odblokowująca pory i redukująca zaskórniki: rozgnieć garść malin, wymieszaj je z łyżką miodu i jednym żółtkiem. Nałóż na twarzy na ok. 20 minut, zmyj letnią wodą.

Lotion do twarzy oczyszczający i odświeżający: 1 szklankę świeżych malin zalej 250 g spirytusu, przelej do naczynia z ciemnego szkła i odstaw na miesiąc. Przed użyciem  rozcieńcz płyn przegotowaną wodą w proporcji 1:1 i odcedź.

Maliny jak rubiny skrzą się z krzaków w słonecznym słońcu, pełnią purpurowych owoców osładzających nam życie. Najlepiej smakują wonne, aromatyczne świeże owoce, spożywane na surowo, są jednak owocami o najbardziej wszechstronnym zastosowaniu. Możemy wykorzystać je do przyrządzenia wspaniałych świeżych deserów, koktajli, galaretek, zup, dżemów, konfitur, kompotów, syropów i soków, wyśmienitych win i nalewek. Jako dodatek do lodów, ciast, musów, farszów, sosów. Wzbogacą smak tłustej wołowiny, wieprzowiny, drobiu, smażonej wątróbki, niezmiernie szeroka jest gama możliwości do wykorzystania malin w przepisach kulinarnych.

Krótko trwa malinowy sezon, jednak kupnymi lub wykonanymi osobiście przetworami możemy cieszyć się przez cały rok!

                                                             

środa, 28 marca 2012, pustynnykwiat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: