Blog > Komentarze do wpisu

MIEDŻ.

MIEDŻ

- jest mikroelementem występującym w centrach aktywnych wielu enzymów. Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład enzymu o działaniu przeciw utleniającym, chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, jest potrzebna do wytwarzania hormonów nadnercza, wspomaga wchłanianie żelaza, utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne i tkankę łączną, jest potrzebna do wytwarzania energii, jest niezbędna do przyswajania witaminy C, sprawia, że tyrozyna staje się przyswajalna, dzięki czemu skóra i włosy nabierają koloru, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga leczenie anemii, zmniejsza odczyny zapalne, ułatwia gojenie ran.

Objawy niedoboru miedzi:

 - może stać się przyczyną niedokrwistości, ponieważ zbyt mała ilość tego pierwiastka powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych krwinek, anemia, obrzęki, zaburzenia pigmentacji skóry, krwotoki, problemy z włosami, drażliwość, utrata odczuwania smaku, zmniejszona ilość białych krwinek. Ponadto przypuszcza się, że powoduje uszkodzenia serca i tętnic, zaburzenia pracy systemu nerwowego np: mrowienia, brak koncentracji. Niewystarczająca ilość miedzi obniża również ilość białych krwinek, a zatem zmniejsza odporność organizmu na infekcje. Niedobór miedzi zaburza również gospodarkę lipidową organizmu, powoduje wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia syntezy dopaminy i melaniny, które objawiają się złym samopoczuciem i zwiększoną podatnością na oparzenia słoneczne.

Objawy nadmiaru miedzi:

 - nadmiar miedzi prowadzić może do zaburzeń pokarmowych i uszkodzenia wątroby. Może to mieć miejsce w przypadku spożywania wody pitnej o niskiej twardości lub niskim pH dostarczanej miedzianą instalacją wodociągową (woda taka wypłukuje miedź z instalacji), wymioty, biegunki, bóle mięśni, depresja, drażliwość, nerwobóle, otępienie. Dawka śmiertelna miedzi zawarta jest w około 30 g siarczanu miedzi. Objawy zatrucia są podobne do zatrucia arszenikiem. W przypadku podejrzenia zatrucia podaje się albuminę jako mleko lub białko jaj.

Źródła miedzi w pożywieniu:

- wątroba, ostrygi, drożdże piekarskie, ziarna sezamu, kakao i czekolada, kalmary, homary, ziarna słonecznika, suszone pomidory, ziarna dyni, ziarna soi, siemię lniane, grzyby shiitake, otręby pszenne, ziarna arbuza, suszone śliwki, papryka.

                                                                                                                       

czwartek, 11 sierpnia 2011, pustynnykwiat

TrackBack
TrackBack URL wpisu: